Haliç Tersanesi Gezisi

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında kurulan Tersane-i Amire (Haliç Tersanesi ) ‘de 3 adet kuru havuz bulunmaktadır. Kuru havuzlardan 1 no’lu olanı  yaklaşık 118 m, 2 no’lu olanı 83 m ve 3 no’lu olanı da 153 m’dir.

18 Kasım 2015 Çarşamba günü 19 öğrencinin katıldığı gezide, Tersane girişinde bizlere İş Güvenliği ve Sağlığı Kapsamında ikaz yeleği ve baret verdiler. Tersanenin İş Güvenliği Uzmanı ile yapılan görüşmede bizlere gezi sırasında nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda gerekli uyarılarda bulundu. Sonrasında Öğr.Gör.Ramazan AÇIKGÖZ önderliğinde gezimize başladık.

Geziye başladığımızda öncelikle 1 numaralı Kuru Havuzun yanına geldik. Ş.SAMİ AKBULUT isimli geminin bakımı yapılırken yüzyıllar öncesinde yapılmış olan böyle büyük bir havuzun tarihi ve mimari yapısını da konuşmaktan kendimizi alamadık.  Gemi kuru havuza alınmış, takaryaların üzerine oturtulmuş ve bakımları ve yenileme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyordu.

2 numaralı kuru havuzun yanına geldiğimizde, havuzun kapağının bakımda olduğunu gördük. Buradaki metal ve kaynak işleri bitmiş, ahşap işlerini yapan ustalar çalışıyordu.

3 numaralı havuzda herhangi bir çalışma yoktu. Havuzun görüntüsü bizlere 560 yıllık tarihi yapının ne zorluklarla yapıldığını anlatır gibiydi.

Havuzlarda çalışmaları gördükten sonra İnce Sac Atölyesinin yolunu tuttuk. İnce Sac Atölyesinde kesme ve kaynak işleri yapılıyordu. Atölye ustaları bizleri çok sıcakkanlılıkla karşıladılar. Atölyede yaptıkları işleri anlattıktan sonra, yaptıkları kaynak çeşitlerini uygulamalı olarak gösterdiler. Kaynak yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğini, özellikle gözlerimizi ışıktan korumamız gerektiğini tekrar tekrar hatırlattılar. Sonrasında oksijen ile sıcak kesim yaptılar. Kesilecek sacın kalınlığı, verilen oksijen gazının basıncının ayarlanmasını gösterdiler. Kesme işleminin risklerinin kaynak işleminden çok daha fazla olduğunu hatırlatarak bizleri uğurladılar.

08/02/2016