Mesleki Eğitim

TANIM
Sualtı inşaatları, sudaki gemilerin karaya çekilmeden onarımı, sörvey çalışmaları, sualtı arama-kurtarma çalışmaları, sualtı boru ve iletişim hatlarının döşenmesi, sualtı boru hatlarının bakım-onarım işleri, basınç odası kullanma, dalış projeleri geliştirme, dalış organizasyonları kurma ve yönetme yeteneğine sahip teknik elemandır.

GÖREVLER
– Sualtı yapılarının inşası ve onarımları işlemlerinde görev alır,
– Sistemle ilgili malzeme ve teçhizatın seçimi ve kurulması işlemini yapar,
– Sualtında karşılaşılan malzeme ve donanım arızalarını tespit eder ve sorunlara çözüm getirir,
– Sualtına yapılacak dalışların güvenliği ile ilgili tedbirleri alır,
– Sörvey çalışmaları yapar, rapor hazırlar ve önlemlerin alınmasını sağlar,
– Deniz kazalarında, batıkların kurtarılması veya batmamış geminin su üstünde tamirinin gerçekleştirilmesini sağlar,
– Sualtında herhangi bir nesnenin arama ve kurtarma görevinde yer alır,
– Sualtı boru hattı döşenmesinde ve bakım işlemlerinde görev alır,
– Dalış organizasyonları, sağlık ve emniyeti ile ilgili kanuna dayalı yönetmelikleri bilir ve uygular,
– Basınç odası teknikerliği görevini yerine getirir,
– Dalış organizasyonlarında gerekli malzemelerin belirlenmesi ve malzemelerin kurulumunda görev alır.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
– Maske, şnorkel, palet, dalış elbisesi(ıslak, yarı kuru ve kuru), ağırlık kemeri, dalış başlıkları(Full-face maske, Marc 17, Marc 18 gibi), BC, dalış tüpü, oksijen tüpü, kompresör, basınç odası, dalış hortumları, karışım gaz kaynakları, dalış teknesi, vinç, kepçe, sualtı kaynak malzemeleri, sualtı görüntüleme cihazları, sualtı iletişim ve ışıklandırma cihazları.

PROGRAMIN İHTİYAÇ DUYDUĞU PROGRAMA YÖNELİK ÖZEL LABORATUVARLAR
– Dalış tankı
– Basınç odası
– Kesme ve kaynak Atölyesi

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Sualtı Teknikeri olmak isteyenlerin;
-Araştırmaya meraklı, sorumluluk sahibi,
– Analitik düşünme becerisine sahip,
– Hayal gücü yüksek ,
– Ayrıntılara önem veren,
– Matematik ve fizik alanında başarılı,
– Mekanik yeteneğe sahip,
– Fiziksel kabiliyetleri gelişmiş,
– İleri derecede yüzme ve suda hareket becerisine sahip,
– El ve parmak becerisi gelişmiş,
– Yabancı dile ilgi duyan,
– Ekip çalışmasına yatkın kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Meslek elemanları; deniz ve sualtı ortamında, üst seviyede güvenlik önlemleri altında genellikle açık alanlarda çalışırlar. Çalışırken mühendisler, doktorlar, dalış amirleri, kaptanlar, gemi personeli, teknisyenler, operatörler, müşteriler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Programın eğitim süresi 2 yıldır.
Eğitim süresince öğrencilere;
1.Sınıf-1.Yarıyıl:
Sualtı Malzeme Bilgisi, Sualtı Teknikerliğine Giriş, Kesme ve Kaynak Atölyesi, Bilgisayara Giriş, Matematik, Fizik, Teknik Resim, SCUBA Dalgıçlığı I, Denizde Arama Kurtarma, Temel Yabancı Dil I, Atatürk İlk. İnk. Tarihi I, Türk Dili I, Beden Eğitimi I
1.Sınıf-2.Yarıyıl
Dalış Fiziği, Deniz Biyolojisi, Dalış Sağlığı, İleri Dalış Teknikleri I, Bilgisayar II, Temel Dalgıçlık I, SCUBA Dalgıçlığı II, Temel Yabancı Dil II, Atatürk İlk. İnk. Tarihi II, Türk Dili II, Beden Eğitimi II, Afet Kültürü
2.Sınıf-1.Yarıyıl
Sualtı Arkeolojisi, Sanayi Dalgıçlığı I, Hiperbarik Sistemler ve Tedavi, İleri Dalış Teknikleri II, Karışım Gaz Dalgıçlığı I, Temel Dalgıçlık II, SCUBA Dalgıçlığı III, Gemicilik, Gemi Yük İstifi, Açık Deniz Petrol Platformları Endüstrisi
2.Sınıf-2.Yarıyıl
Sualtı Patlayıcıları ve Sinsi Cisimler, Sualtı Film ve Fotoğrafçılığı, Sualtı Turizmi, Sualtı Yapıları ve Danışmanlığı, Sualtı Projeleri, Karışım Gaz Dalgıçlığı II, Kurtarma Dalgıçlığı, Dalış Mevzuatı, Temel Dalgıçlık III, Navigasyon, Sanayi Dalgıçlığı II, Dalış Operasyonları

dersleri verilir.

Ayrıca her eğitim döneminin sonunda 30 iş günü olmak üzere toplam 60 iş günü ve 55 dip saati dalış olmak üzere İşyeri Uygulamalı Eğitimi ( Staj ) yapma zorunluluğu vardır.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA
Eğitimini başarıyla tamamlayanlara önlisans diploması verilir.

Mezun olan öğrenciler T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğüne başvurduklarında kendilerine Birinci Sınıf Dalgıç ve Basınç Odası Operatörü (25 saatlik basınç odası stajını müteakiben) belgeleri verilir. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonuna diplomaları ile başvurduklarında TSSF/CMAS Üç Yıldız Dalıcı Sporcu Belgeleri verilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Balıkadamlar batık gemilerdeki eşyaların, sualtındaki arkeolojik eserlerin çıkarılması, sualtı inşaatı, sualtı film ve fotoğrafçılığı, karışım gaz dalgıçlığı, dalış turizmi gibi çalışmaları yapar. Mezunlar T.C Ulaştırma Bakanlığına bağlı gemi ve limanlarda, deniz araştırmaları ile ilgili resmi ve özel kuruluşlarda çalışabilirler.

LİSANS PROGRAMLARINA GEÇİŞ

Sualtı Teknikerliği programını bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde ÖSYM 2013-DGS BAŞVURU KILAVUZUNA göre

-Balıkçılık Teknolojisi

-Su Ürünleri Mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Meslekte 10 yıl çalışma karşılığında Deniz Liman İşletmeleri tarafından açılan Supervisior sınavlarına girerek başarılı olma halinde supervisiorlüğe terfi edebilirler.

Çalıştıkları kurum ve kuruluşların yönetim kademelerinde görev alabilirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

– İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu.
– Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
– Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye iş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri

18/04/2013