Mesleki Eğitim

SİVİL SAVUNMA VE İTFAİYE  MESLEKİ EĞİTİMİ

TANIM

İtfaiye teşkilatında itfaiyeci ve kurtarma elemanı olarak görev almalarının yanında, multi-disipliner olan yangın güvenliği sektöründe yangın güvenlik ekip ve ekipmanları piyasasında, kurum ve kuruluşların iştigal ettikleri iş kolları çerçevesinde yapılan risk analizleri doğrultusunda bünyelerine en uygun yangın güvenliği sistemini tasarlamak, bakım onarımını sağlamak dolayısı ile yangına afetine karşı donatmak doğrultusunda proje geliştirme yeteneğine sahip olan, sigorta şirketlerinin bünyesinde yangın eksperliği yapan teknik elemandır.

A-GÖREVLER

– İtfaiye teşkilatında görev alırlar,
– AKUT felsefesini bilirler,
– Yangın güvenliği sektöründe görev alırlar,
– Sigorta şirketleri bünyesinde yangın eksperi olarak görev alabilirler,
-Sektörel bazda işletmelerin yangın riskini belirleyip yangın güvenliği sistemini oluşturup sürekli olarak denetlerler,
– İş yerinde yangın güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili kanuna dayalı yönetmelikleri bilir ve uygular.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
-İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Müdürlüğü ile ortak eğitim faaliyetleri, sektörde uygulamalı eğitim ve seminerler, su tankı, hortum, kurtarma ipi, miğfer, el feneri, spiratör, merdivenli araç, ısıya dayanıklı giysiler, oksijen tüpü, acil müdahale kitleri.

PROGRAMIN İHTİYAÇ DUYDUĞU PROGRAMA YÖNELİK ÖZEL LABORATUVARLAR
– Bilgisayar Laboratuvarı
– Yangın Laboratuvarı

B-MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Teknikeri olmak isteyenlerin;
-Araştırmaya meraklı, sorumluluk sahibi,
– Analitik düşünme becerisine sahip,
– Hayal gücü yüksek,
– Ayrıntılara önem veren,
– Mekanik yeteneğe sahip
– El ve parmak becerisi gelişmiş,
– Yabancı dile ilgi duyan,
– Ekip çalışmasına yatkın,
– İnsanlara yardım etmeyi seven,
– Yükseklik korkusu bulunmayan,
– Normalin üstünde cesarete,
– Çevik ve atletik bir beden yapısına,
– Hareketliliği ve stresi kaldırabilecek bir yapıya sahip, kimseler olmaları gerekir.

C-ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

İtfaiyeciler, yangın söndürme çalışmaları sırasında yangın yerinin dışarısında veya içerisinde, kurtarma çalışmaları sırasında ise yangın alanı içerisinde çalışırlar. Genellikle açık havada ve tehlikeli koşullarda (yanma tehlikesi, patlama tehlikesi, enkaz altında kalma tehlikesi, boğulma tehlikesi vb.) görev yaparlar. Çalışma saatleri değişkendir. İtfaiyeciler, çalışma esnasında amirleriyle ve meslektaşlarıyla iletişim ve yüksek düzeyde işbirliği içerisindedirler. Ayrıca olay yerine gelen polis, jandarma ve diğer görevli ve kişilerle iletişimde bulunabilirler. Diğer yandan, sektörde çalışan meslek elemanları; çalışırken mühendisler, teknisyenler, operatörler, müşteriler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.

D-MESLEĞİN EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

1. İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programında,
2. Kocaeli İzmit Meslek Yüksek Okulu, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programında,
3. Akdeniz Ünivesitesi, T.B.M.Y.O. Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programında,
Verilmektedir.

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER – MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının Elektrik,İnşaat,İnşaat Teknolojisi,İş Makineleri,İş Makineleri Bakım Onarım,İş Makineleri Operatörlüğü,Kimya,Kimya TEknolojisi,Makine,Makine Teknolojisi,Acil Tıp Teknisyenliği, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Çevre Sağlığı, Çevre sağlığı teknisyenliği, Motor/Motor(Benzinli)/Motor(Dizel) alanlarından mezun olanları Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Önlisans Programına sınavsız olarak yerleştirilirler.
Yükseköğretim programlarına yerleştirmede öncelik sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylara verilir.
Sınavsız geçiş hakkı bulunan adayların yerleştirilmeleri yapıldıktan sonra boş kalan kontenjanlara lise mezunları ile meslek liselerinden kendi alanları dışındaki programları tercih etmiş olan adayların yerleştirilmeleri yapılır, bu yerleştirmelerde adayların programın puan türündeki Y-ÖSS puanları esas alınır.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVANI

Eğitimini başarıyla tamamlayanlara Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Ön Lisans diploması verilir.

E-ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Mezunlar, belediyelere bağlı itfaiye müdürlüklerinde veya kendi itfaiye teşkilatını kurmuş olan kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Günümüzde oldukça yaygın hale gelen trafik kazaları, orman yangınları, sel, deprem, fırtına gibi olaylarda iyi eğitim almış, olaylara yerinde ve seri müdahaleler yapabilen bir itfaiye teşkilatına her zaman gereksinim duyulmaktadır. Bu şekilde iyi bir eğitim almış itfaiyecinin iş bulma olanağı yüksektir.
Bunun yanında yangın güvenliği sektöründe, sigorta şirketlerinde çalışabilirler.

F-EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE
Eğitim süresince öğrenciler eğitimleri süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı kredi ve burs olanaklarından da yararlanabilirler.

EĞİTİM SONRASI
Eğitim sonrası KPSS sınavı ile seçilerek İtfaiye Teşkilatlarında, veya yine kamuda taşeron firma aracılığı ile hizmet verebilirler. Yangın güvenliği sektöründe, özel firmaların yangın güvenliği departmanlarında, sigorta şirketlerinde çalışabilirler. Kamuya ait Kurum ve Kuruluşlarda görev alan mezunlarımız 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanununun Teknik Hizmetler Sınıfında öngörülen derece ve kademedeki katsayı ve tazminatlara göre ücret alırlar. Özel sektörde çalışan meslek elemanlarının ücreti karşılıklı anlaşma ile belirlenmektedir.

G-MESLEKTE İLERLEME

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları taktirde; Sağlık Eğitimi ve Sosyal Hizmetler lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
İtfaiyeciler, çalıştığı kurumlarda Çavuş, Başçavuş, Grup Amiri, Müdür Muavini, Müdür olarak daha yüksek yetki ve sorumluluk sahibi olabilirler.

22/07/2013