Geleceğin İletişimcileri Üniversitemizin Canlı Radyo Yayın Aracını İnceledi

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin canlı radyo yayın aracı, Avcılar Yerleşkesi’ne getirildi. Yard. Doç. Dr. Fırat Tufan, Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı öğrencilerine aracın teknik özelliklerini ve nasıl kullanıldığını anlattı.

Radyo_haber

Haber: Nazife Kaya, Münevver Afra Dönertaş (*)

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (TBMYO) Elektronik ve Otomasyon Bölümü Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı öğrencileri canlı radyo yayın aracını inceledi. Radyoda Program Yapımı dersi kapsamında yapılan uygulama çalışmasında 2. sınıf öğrencileri, Yard.Doç. Dr. Fırat Tufan’dan bilgi aldı. İÜ İletişim Fakültesi radyosu Radyo İletişim’in Koordinatörü de olan Yard. Doç. Dr. Fırat Tufan, aracın önemini, ne amaçla kullanıldığını ve teknik özelliklerini anlattı. 27 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilen uygulamalı derse Radyo TV Teknikerliğine Giriş dersini almakta olan 1.sınıf öğrencileri de katıldı.

Canlı radyo yayın aracı, 2008 yılında Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle’den İÜ İletişim Fakültesi’ne hibe edildi. Aracın o yıllarda analog olan cihazları ve iç-dış dizaynı, 2012 yılında İÜ İletişim Fakültesi tarafından tamamen değiştirilerek yenilendi. Aracın içerisinde 24 kanallı ses mikseri, kurgu bilgisayarı, efekt cihazları, resim seçici, ses ve görüntü monitörleri yer alıyor. Elektriğin olmadığı mekanlarda yaklaşık bir saat boyunca yayın gerçekleştirilebilecek bir de jeneratör bulunuyor.

Yard.Doç. Dr. Tufan, İstanbul’un farklı noktalarında tanıtım faaliyetleri kapsamında ve İÜ’nün fakültelerinde gerçekleştirilen organizasyonlarda kullandıkları aracı “Yedek Stüdyo” olarak da adlandırdıklarını ifade etti. Canlı radyo yayın aracıyla internet üzerinden yayın yapabildiklerini anlatan Yard.Doç. Dr. Tufan, “Canlı yayın aracı sayesinde öğrencilerimiz programlarını sadece stüdyo ortamında değil, dış mekânlarda da gerçekleştirme olanağına sahip” dedi.

(*) “Geleceğin İletişimcileri Canlı Radyo Yayın Aracını İnceledi” haberi, İÜ TBMYO Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı bünyesinde Doç. Dr. Özgü Yolcu tarafından verilmekte olan “Radyo ve TV’de Haber Tekniği 1-2” dersi kapsamında hazırlanmıştır.

20/11/2015