Ünlü Yönetmen Mustafa Altıoklar Geleceğin İletişimcileriyle Buluştu

İÜ TBMYO Radyo Televizyon Teknolojileri Programı öğrencileri Mustafa Altıoklar tarafından verilen seminere katıldı. Altıoklar, yeni iletişim teknolojileri sayesinde sinema filmi çekmenin her geçen gün kolaylaştığını söyledi.

Haber: Cansu Akalp, Esma Aslıbay, Esra Ramoğlu, İsra Karakuş, Esra Şen, Merve Savaşkan (*)

Mustafa Altıoklar, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi’nde düzenlenen Kısakes Digital adlı workshop’ta üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. 18 Kasım 2014 tarihinde Cep Sineması Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe İletişim Fakültesi ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (TBMYO) Radyo Televizyon Teknolojileri Programı öğrencileri katıldı. Katılımcılar arasında İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sarı Sezer, Dekan Yardımcısı ve İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Doç. Dr. Ergün Yolcu ile TBMYO Radyo Televizyon Teknolojileri Programı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgü Yolcu da yer aldı.

“Banyo Filmi bugünün olanaklarıyla daha kolay çekilebilirdi”

Denize Hançer Düştü, İstanbul Kanatlarımın Altında, Ağır Roman, O Şimdi Asker, Banyo gibi çok sayıda sinema filminin yönetmenliğini yapan Mustafa Altıoklar, tecrübelerini gençlerle paylaştı. Yeni iletişim teknolojilerinin önemine dikkat çeken ünlü yönetmen, 2005 yılı yapımı olan Banyo filminde yaşadıkları zorlukları anlattı. Altıoklar şunları söyledi: “Banyo filmini 13 iş gününde çektik, bunun 2 gününde kadınların birbirini boğmaya çalıştığı sahne için çalıştık. Küvetin altına kocaman bir delik açıp bir platformun üstüne yerleştirerek çekimi gerçekleştirdik. Bu sahne bugünün akıllı telefonlarıyla çok daha kolay çekilebilirdi.”

“Senaryo yazmadan önce Controlling Idea’ya karar verin”

Senaryo yazımı hakkında bilgiler veren Mustafa Altıoklar, ”Controlling Idea”nın önemini anlattı. Altıoklar, ”Bu terime hakim fikir de denebilir. Film çekmeye başlamadan önce Controlling Idea’ya karar verilmesi gerekir. Senaryo,  kurgu, müzik, oyunculuk gibi tüm ögeler Controlling Idea’ya uygun olmalıdır” dedi.

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Mustafa Altıoklar, film çekmenin her geçen gün daha da kolaylaştığını belirtti. Bir yönetmenin hayata farklı açılardan bakabilmesi gerektiğini dile getiren Altıoklar, “Ellinizin altındaki telefonlarla çekim yaparak farklı anlamlar yaratabilirsiniz. Anlar çekin. Örneğin bir yaprağın yere düşmesini çekin” dedi. Ünlü yönetmen, “Teknik açıdan da kendinizi geliştirin ve çok çalışın” diyerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

(*) “Türkiye’nin İlk ve Tek Kadın Savaş Filmi Yönetmeni İstanbul Üniversitesi’ndeydi” haberi, İÜ TBMYO Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı bünyesinde Doç. Dr. Özgü Yolcu tarafından verilmekte olan “Radyo ve TV’de Haber Tekniği 1-2” dersi kapsamında hazırlanmıştır.

18/12/2014