Mesleki Eğitim

BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI TEKNİKERİ

TANIM
Verilerin toplanması, bilgisayar ortamında işlenmesi, bilgisayar sistemlerinin yapısı, geliştirilmesi, bilgisayar sistemlerinin kurulması, çalıştırılması, problemin algoritmasının hazırlanması, algoritmanın akış diyagramlarına dönüştürülerek sistem analizinin yapılması ve akış diyagramlarının program kodlarına dönüştürülmesi konularında proje geliştirme yeteneğine sahip teknik elemandır.

A- GÖREVLER
– Bilgisayar donanımı keşif işlemlerinde görev alır,
– Sistemle ilgili malzeme ve teçhizatın seçimi ve kurulması işlemini yapar,
– Web sayfalarının tasarımlarını yapar,
– Bilgisayarda karşılaşılan yazılım ve donanım arızalarını tespit eder ve
sorunlara çözüm getirir,
– Veri güvenliği ve saklanması ile ilgili tedbirleri alır,
– Kelime işlemci, hesaplama tablosu, sunu, veri tabanı ve grafik tabanlı tasarım programlarını kurar, kullanır ve bu programların program geliştirme modüllerini kullanarak program üretir ve eğitim verir,
– Sektörde geçerliliğini koruyan kişisel bilgisayar işletim sistemlerini ve ağ işletim sistemlerini kullanır ve yenilikleri takip ederek yenilikleri sisteme uygular,
– İş yerinde bilgisayar kaynakları, sağlık ve emniyet ile ilgili kanuna dayalı yönetmelikleri bilir ve uygular.
– Kişisel, ticari, vb. ihtiyaç duyulan çeşitli konulardaki problemleri, algoritma aşamasından kod yazılım aşaması dahil olmak üzere yazılım projelerine dönüştürür.

KULLANILAN ALET VE  MALZEMELER
– Bilgisayar ve çeşitli bilgisayar programları, Yazıcı, DVD/CD yazıcı, Projeksiyon cihazı, Web kamerası, CD, disket, Tarayıcı, Network test aletleri, Elektrik test aletleri, tornavida, pense, kargaburnu, lehim, vakum pompası ve üfleyici, temizlik fırçaları ve büro malzemeleri.

PROGRAMIN İHTİYAÇ DUYDUĞU  PROGRAMA YÖNELİK ÖZEL  LABORATUVARLAR
– Bilgisayar Laboratuvarı
– Donanım Atölyesi

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Teknikeri olmak isteyenlerin;
-Araştırmaya meraklı, sorumluluk sahibi,
– Analitik düşünme becerisine sahip,
– Hayal gücü yüksek
– Ayrıntılara önem veren,
– Matematik ve fizik alanında başarılı,
– Mekanik yeteneğe sahip
– El ve parmak becerisi gelişmiş,
– Yabancı dile ilgi duyan,
– Ekip çalışmasına yatkın kimseler olmaları gerekir.

C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Meslek elemanları; çalışma ortamı temiz, bol ışıklı ve klimalı olan genellikle kapalı alanlarda çalışırlar. Çalışırken mühendisler, teknisyenler, operatörler, müşteriler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.

D- MESLEĞİN EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Programı’ nda verilmektedir.

12/03/2013