57. Uluslararası AYMOD Ayakkabı Fuarı’na Katıldık

İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ( İÜ TBMYO ) Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Programı bünyesinde hazırlanan tasarım projeleri ,5-8 Nisan 2017 tarihleri arasında CNR Expo Yeşilköy’de düzenlenen 57. AYMOD Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı’nda sergilendi.

Fuarda , Ayakkabı Tasarım ve Üretimi öğrencileri tarafından tasarlanıp  İÜ TBMYO Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Çaşkurlu’ nun başkanlığında Öğr. Gör. Gökşin Özgören ile birlikte yürütülen 10 proje ziyaretçilerle ve sektörle buluştu.

Bu sene belirlenen  4 proje konusundan en dikkat çekici olanı “3D Printer Shoes “ tasarım projesiydi. Bu kapsamda üç boyutlu yazıcıların ayakkabı tasarımında kullanım alanları incelenerek yenilikçi tasarım çalışmaları yapıldı. Proje; eskiz, iki boyutlu teknik resim , üç boyutlu modelleme ve prototip imali süreçleriyle tamamlandı.

Fuarda sergilenen diğer proje konuları, “Future in Me” , ”Vehicle Shoes” ve “Ustalara Saygı” başlıklarını içeriyordu. “Future in Me” projesi ile öğrenciler , kendi öngördükleri geleceğe dair moda anlayışı ,sosyal yaşam, teknoloji gibi içerikleri araştırarak  2030 ve sonrasına ait ayakkabı tasarımlarını paftalarına taşıyarak, prototiplerini hazırladılar.

”Vehicle Shoes” projesiyle deniz , kara, ve hava ulaşım araçlarında kullanılması amaçlanan ayakkabı tasarımları tasarlandı. Büyük şehirlerdeki gündelik koşuşturmaca içinde ,vaktinin önemli  bir kısmını ulaşım araçlarında geçiren insanların hedef kullanıcı olarak düşünüldüğü bu proje kapsamında, “Yat ayakkabısı”,”Motorcu ayakkabısı” gibi örneklerden yola çıkarak,tasarımlardaki eksik görülen detaylar gerek teknolojik,gerekse ergonomik ve estetik olarak giderilmeye çalışıldı.

“Ustalara Saygı” projesiyle öğrenciler kendi seçtikleri dünyaca ünlü ayakkabı tasarımcılarının hayat hikayelerini, tasarım serüvenlerini ve tasarladıkları ürünleri araştırdılar. Bu kapsamda seçtikleri  tasarımcının ürünlerinden  esinlenerek  kendi tasarımları ile ürettikleri ayakkabılar sergilendi, böylelikle  ustaları günümüze taşıyıp, yeni kuşaklara tanıtmayı ve hatırlatmayı amaçladılar.

24/04/2017