Program Hakkında

GENEL BİLGİ

Ayakkabı sektörü, ayakkabı üretenler ve bunlara girdi sağlayan yan sanayi işletmeleri ile ayakkabı üreten ana işletmeye fason olarak hizmet veren firmalardan oluşan, atölye tipi üretim tarzının hakim olduğu bir sektördür.

Ayakkabıcılık eğitimi alan lise mezunları, alanlarında uzmanlaşabileceği programların yetersiz sayıda olması nedeniyle, Dericilik ve Deri İşleme Teknolojisi Programlarını tercih etmektedirler. Ancak bu programlarda verilen eğitim ve ders içeriklerinin söz konusu orta öğretim programlarından farklı olması, öğrencileri genellikle başarısız yapmaktadır. Ayrıca ayakkabı tasarım ve üretim alanında gelişmekte olan sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman (tekniker) talebi giderilememektedir. İstanbul, ayakkabı üretiminde ve ayakkabı yan sanayinde en önemli merkez olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, gerek sanayinin bu alandaki eksiğinin giderilmesi ve istihdam alanının yaratılması, gerekse ülkemizin uluslararası piyasalarda rekabet gücünü arttıracak, ihracatta yüksek hacim ve süreklilik sağlayacak kalitede üretim sağlanması ve ülkemizin son yıllarda hız verdiği marka stratejisi oluşturmaya yönelik çalışmalara hizmet edilmesi amacıyla İstanbul Üniversitesi TBMYO Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Programı 2009-2010 öğretim yılında açılmış olup, ek kontenjanla gelen öğrencilerimizin eğitimine güz döneminde başlanılmıştır.

Program, Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) tarafından desteklenmektedir. Öğrencilere, TBMYO ve TASEV bünyesinde, bu konuda uzmanlaşmış öğretim görevlileri tarafından eğitim verilmektedir.

Ayakkabı tasarım ve üretimine yönelik AB ülkelerindeki üniversitelerde önlisans, lisans, lisansüstü ve doktora programları, ayrıca 1 veya 2 yıllık sertifika programları bulunmaktadır. Programın ders içeriğinin, AB ülkeleri okullarındaki ders programları ile uyumlu olmasına dikkat edilmiştir. Eğitimini sürdürmek isteyen başarılı öğrencilerimizin yurtdışı üniversitelerde yüksek öğrenime devam etmeleri ve mezun öğrencilerimizin sektördeki istihdamı TASEV’in desteğiyle gerçekleştirilecektir.

Programdan, meslek yüksekokullarında yatay geçiş yapılabilecek programlar ve dikey geçiş yapılabilecek lisans bölümleri:

Önlisans Programları : Ayakkabı Tasarımı, Ayakkabı ve Saraciye Tasarımı, Moda Tasarımı
Lisans Bölümleri : Endüstriyel Tasarım, Moda Tasarımı, Moda Tasarımı Öğretmenliği, Tekstil ve Moda Tasarımı Sınıf Öğretmenliği

18/07/2013