Tarihçemiz

İstanbul Üniversitesi’nde Ön Lisans Eğitimi, 1985 yılında İstanbul Meslek Yüksekokulu adı altında kurulan Bilgisayar Programcılığı Programı ile başlamıştır.

1986 yılında Veteriner Fakültesi binalarında eğitim veren Dericilik Programı, 1987 yılında Dünya Bankası desteği ile Elektrik ve Makine Programları kurulmuş, 1988’de yine destek alınarak İklimlendirme ve Soğutma, Kontrol Sistemleri Teknolojisi, Endüstriyel Elektronik ve Haberleşme Programları eğitime başlamıştır.

1988’de İ.Ü. İstanbul Meslek Yüksekokulu; Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak ikiye ayrılmış, Turizm programı dışındaki bütün programlar Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’na bağlanmıştır. 1989 yılından itibaren ise İ.Ü. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Avcılar Kampüsü’ndeki yeni binasında eğitime başlamıştır. 2002 yılına kadar geçen süre içerisinde Yüksekokulumuzdaki programların sayısı artarak 18 örgün ve 8 ikinci öğretim olmak üzere toplam 26 programa ulaşmıştır.

2002 yılından itibaren Bilgisayar Programcılığı ve Programlama, Elektrik, Elektronik Haberleşme, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Otomasyon, İklimlendirme ve Soğutma, Makine, Otomotiv Programlarında eğitim yeniden düzenlenerek, MEB-YÖK Meslek Yüksekokulları Program Geliştirme Projesi kapsamında hazırlanan eğitim planlarına uygun hale getirilmiştir.

2002 yılında Yüksekokulumuz bünyesinde METEB çerçevesinde kurulan Elektrik Programı (Alibeyköy – ikinci öğretim), Elektrik Programı (Gültepe – ikinci öğretim), Endüstriyel Elektronik Programı (Bayrampaşa – ikinci öğretim), Kimya Programı (Bayrampaşa – ikinci öğretim), Plastik Teknolojisi Programı (Bayrampaşa – ikinci öğretim), Makine – Resim Konstrüksiyon Programı (Avcılar – ikinci öğretim), Çocuk Gelişimi Programı (Bakırköy – ikinci öğretim) eğitime başlamıştır.

Ancak 2002-2003 eğitim öğretim yılında METEB kapsamındaki eğitim veren Makine – Resim Konstrüksiyon Programı ve 2003 – 2004 eğitim öğretim yılında Elektrik Programı (Gültepe), 2005-2006 eğitim öğretim yılında ise Kimya, Plastik Teknolojisi, Endüstriyel Elektronik (Bayrampaşa), Elektrik (Alibeyköy) ve Çocuk Gelişimi (Bakırköy) ikinci öğretim programları idari uyumsuzluklar ve personel yetersizliği nedeniyle kapatılmıştır. 2006 – 2007 eğitim öğretim yılında bu programlara öğrenci alınmamıştır.

2004 yılında Matbaacılık Programının adı, Tasarım Basım ve Yayımcılık Programı, Kontrol Sistemleri Teknoloji Programı, Endüstriyel Otomasyon, Haberleşme Programının adı Elektronik Haberleşme Programı olarak değişmiştir.

2009-2010 Eğitim öğretim yılında Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi uyum çalışmaları kapsamında, YÖK kararları gereği, Yüksekokulumuzdaki Program isimleri ISCED (International Standard Classification of Education) bölüm kodlarına göre yeniden düzenlenmiştir.

Ülkemizde son yıllarda hızla gelişen bazı sektörlerin talepleri doğrultusunda, eğitimli eleman ihtiyaçları dikkate alınarak, Yüksekokulumuzda İstanbul Üniversitesi ve TASEV (Türkiye Ayakkabıcılık Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı) arasında 16.01.2009 tarihinde yapılan Protokol gereği 2009-2010 Eğitim yılında eğitime başlayan Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Programı ile THY arasında yapılan ön protokol gereği 2009-2010 Eğitim yılında eğitime başlayan Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ve Uçak Teknolojisi Programları eğitime başlamıştır.

Yüksekokulumuzda halen  20 Örgün Öğretim ve 9 İkinci Öğretim Programında eğitim sürdürülmektedir.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ve Büyükçekmece Belediyesi arasında 2010 yılında yapılan bir protokol gereği, Yüksekokulda eğitim veren Lastik ve Plastik Teknolojisi, Seramik, Cam ve Çinicilik ve Özel Güvenlik ve Koruma Programları 2010-2011 Eğitim yılında Büyükçekmece Tepecik Yerleşkesi’nde kendilerine tahsis edilen binada eğitime başlamıştır.

İ.Ü. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu teknik eğitimde öncü olmuş bir geçmişe sahiptir ve modern eğitim malzemeleri ile donatılmış bulunmaktadır. Öğrenciler burada iyi bir şekilde yetişip, meslek sahibi olarak mezun olmaktadırlar. Şimdiye kadar mezun olan öğrenciler, staj yapmak için gittikleri yerlerde, öğrenci iken iş bulmaktadırlar. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu kuruluş amacına uygun olarak, ihtiyaç duyulan kaliteli insan gücünü yetiştirmeye devam edecektir.

24/01/2013