İstanbul Üniversitesi’nde Sanal Gerçeklik Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Sanal Gerçeklik Tanıtım Toplantısı, 20 Şubat 2017 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Mavi Salon’da İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın katılımıyla düzenlendi.

Sanal Gerçeklik Tanıtım Toplantısı’nda sanal gerçeklik (Virtual reality) ve benzeri teknolojiler üzerine AR-GE çalışmaları yapan Konrul Teknoloji’nin ortakları Cengiz Yeşilyurt, Ahmet Çankaya ve Semih Erdoğan, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ile İÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sedat Murat ve Prof. Dr. Bayram Mert Savrun’a sanal gerçeklik teknolojisi üzerine sunum yaptı.
Unity oyun motoru ile geliştirilen bu sanal gerçeklik simülasyonlarının, askeri alanlardan eğitim alanına kadar pek çok yerde kullanılabileceğini aktaran Cengiz Yeşilyurt ve Ahmet Çankaya, firmalarının çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verdi ve İstanbul Üniversitesi ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti.
Sunum sırasında İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, önemli sanat eserlerinin birebir modellendiği bir müzeyi kapsayan sanal gerçeklik simülasyonunu test etti. Prof. Dr. Sedat Murat ise robot tamiri yapılabilen yüksek teknolojili bir atölyeyi içeren simülasyonu deneyimledi.
Simülasyonların ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bunlar Türkiye’nin ihtiyacı” diye konuştu ve bu teknolojinin İstanbul Üniversitesi bünyesinde eğitim alanında nasıl kullanılabileceğini sordu.
Firma ortakları ve heyet arasındaki fikir alışverişi ve müzakereler sırasında, bu teknoloji üzerine çalışacak yüksek personel ihtiyacı olduğu belirtildi ve bunu sağlayacak bir eğitim programı olursa nasıl bir müfredat oluşturulacağı tartışıldı.

Müzakere sonucunda İstanbul Üniversitesi bünyesinde sanal gerçeklik alanına odaklanan bir ön lisans programı açılabileceği önerildi. Bu teknoloji hakkında yeterli planlamaların yapılması durumunda sanal gerçeklik teknolojisini kapsayan bir eğitim programının açılması için resmi işlemlerin başlatılabileceği dile getirildi.

Haber: Erhan ERKİP

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü