Export date: Fri Sep 22 2:46:52 2017 / +0000 GMT

Osmanlı Mirası İki Ülkenin İş Birliği İle Gün Yüzüne Çıkartılıyor

Eli Belinde Motifi Türkiye ile Romanya'yı Birleştiriyor

Osmanlı'nın kültürel mirası olan Eli Belinde motifi, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi iş birliğinde hayata geçirilen proje ile gün yüzüne çıkarıldı. Proje kapsamında İstanbul Üniversitesi'nde açılan Eli Belinde Seramik Sergisi, daha sonar Vezneciler metro istasyonunda kalıcı olarak sergilenecek.

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi, Bükreş Ulusal Sanat Üniversitesi ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin işbirliği ile hayata geçirilen “Eli belinde-Mâini pe șolduri” projesi, Türk ve Romen sanatçıları ve üniversite öğrencilerini bir araya getirdi.

İÜ Rektör Danışmanı ve İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Prof. Dr. Ergün Yolcu'nun Proje Yöneticiliği'ni yaptığı Eli Belinde Projesi'nin Sahibi Seramik Sanatçısı Yıldız İbram, Proje koordinatörü ise İÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Özlem Özer Tuğal. Romanya ve Türkiye arasında ortak kültürel değerleri tanıtmayı ve her iki ülkedeki sanatçılarla öğrencileri bir araya getirerek “Eli Belinde” motifinin estetik bir biçimde aktarılmasını sağlamayı amaçlayan projeyi Seramik Sanatçısı Yıldız İbram ile konuştuk.

“Osmanlı İzlerini Takip Ettim”

Seramik Sanatçısı Yıldız İbram, çocukluğundan beri Osmanlı'nın bıraktığı izlerin peşinden gittiğini söyleyerek, “Benim yapacağım projenin Osmanlı-Türkiye kültürünü yansıtacak ve seramikte izini bırakacak bir çalışma olması kaçınılmazdı. Eli Belinde, Osmanlı Kültürü'nün Romanya'da bırakmış olduğu izlerin çok önemlilerinden bir tanesi. Osmanlı'nın zamanında Romanya'ya gönderdiği halı ve kilimler hâlen tarihi kiliselerde çok özel yerlerde sergilenir. Çocukluk dönemimde kilise ziyaretim sırasında onları görüp çok etkilenmiştim. Daha sonra bir yerde kalıcı olması için bir çalışma yapacağımın temennisinde bulunmuştum. Aslında proje böyle gelişti” şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesi Özlem Özer Tuğal ile iki yıldır proje üzerinde çalıştıklarını belirten Yıldız İbram, “İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ergün Yolcu'nun katkıları ile projeyi hayata geçirme fırsatı bulduk. Projede 11'i Türkiye'den 11'i Romanya'dan 22 sanatçı görev aldı. Bunların arasında öğrenciler de yer alıyor” dedi.

“Eli Belinde Analık ve Doğurganlığın Simgesi”

Yıldız İbram, projeyi neden “Eli Belinde” olarak adlandırdıklarını ise şu sözlerle ifade etti: “Eli Belinde, neolitik dönemden kalma ve kazılarda bulunmuş birçok heykelciğin yansıttığı bir form. Kültürümüzde ve Romanya kültüründe ortak kullanılan bir motif.” Dişiliğin simgesi olan “Eli Belinde” motifi, sadece analık ve doğurganlığı değil, aynı zamanda uğur, bereket, kısmet, mutluluk ve neşeyi de sembolize ediyor.

Projenin başında üç boyutlu heykelcikler yapmayı planladıklarını ifade eden Yıldız İbram şunları dile getirdi: “Başlangıçta düşündüğümüz üç boyutlu heykelciklerin bir yerde uygulanması bakımından uygun bir obje haline nasıl getirilir diye düşündük. Her bir sanatçı birer plaka üstüne Eli Belinde motifini modern bir üslupla açığa çıkardı. 30x30 plakalar halinde çalıştık ve onları birleştirerek yaklaşık 12 metre ölçülerinde bir pano oluşturduk. Bu panoyu İstanbul Üniversitesi'nin vermiş olduğu destekle İstanbul Üniversitesi metro durağına da kalıcı olarak uygulayacağız.”

Eli Belinde projesinin Romanya'da devam edeceğini dile getiren Yıldız İbram, “Yunus Emre Kültür Merkezi Bükreş'in desteğiyle Romanya'da da çalışmalarımız olacak. Hem İstanbul Üniversitesi hem de Bükreş Üniversitesi'nin bir araya gelebileceği bir ortam düzenlediler. Bu projenin diğer bölümü 9-18 Mayıs tarihlerinde Romanya'da devam edecek. Bunun dışında tamamen farklı bir proje olabilir. Eli Belinde Seramik Sergisi'nin açılışına katılan Brezilya Başkonsolosu İstanbul Üniversitesi ile ortak bir proje yapmak istediklerini özellikle vurguladılar. Yakın bir tarihte muhtemelen Türkiye ve Brezilya arasında üniversitelerarası bir proje gerçekleştirebiliriz” şeklinde konuştu.

“Kültürlerarasında Güzel Bir Değişim Oldu”

Projede yer alan İÜ El Sanatları Bölümü Öğrencileri ise, proje sırasında ekip çalışmasının önemini öğrendiklerini ve farklı bir kültürü tanıma şansına eriştiklerini dile getirdiler. Bu projenin CV'lerinde yer alması ile ileride atölye açmanın daha kolay olacağını söyleyen öğrenciler, bu proje ile kalıcı bir eser bırakmanın hazzını yaşadıklarını ifade ettiler. Bükreş Ulusal Sanat Üniversitesi öğrencileri ise projenin kültürlerarası güzel bir değişim olduğundan söz ederek Türkiye ve Romanya'nın sahip olduğu bu ortak güzelliği birleştirmekten büyük mutluluk duyduklarını belirttiler.

İstanbul Üniversitesi'nde Mayıs ayı boyunca sergilenecek olan “Eli Belinde” Seramik Sergisi daha sonra Vezneciler Metro İstasyonu'nda kalıcı olarak sergilenecek.

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

Post date: 2016-05-25 15:59:51
Post date GMT: 2016-05-25 12:59:51

Post modified date: 2016-05-30 11:27:46