İstanbul Üniversitesi Ekibi Uluslararası 52. Antalya Film Festivali’nde

Uluslararası Antalya Film Festivali, 29 Kasım 2015 tarihinde yapılan açılış töreniyle başladı. İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi ve öğrencileri, bu yıl “Festival Akademi” ile festivalde yer alıyor.

Haber: Betül Günay

Antalya 52. kez sinema profesyonelleri ve sinema tutkunlarına ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin en köklü film festivali olan Uluslararası Antalya Film Festivali, sektörün önde gelen yönetmen, yapımcı, oyuncu,  akademisyen ve yazarlarını buluşturan en önemli platformlardan birisi konumunda. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festivalde Türkiye ve dünya sinemasından en yeni filmler sinema severlerle buluşacak. Hafta boyunca ayrıca ulusal ve uluslararası yarışmanın heyecanı yaşanacak. 10 film Ulusal, 10 film de uluslararası kategoride yarışacak. “Kalandar Soğuğu” ve “Rüzgar’ın Hatıraları” adlı filmler, her iki kategoride de yarışan yapımlar olarak dikkat çekiyor.

IMG-20151129-WA0020

Festivalin Ulusal Jürisine bu yıl Ömer Vargı başkanlık ediyor. Ulusal Jüride ayrıca Elvis Mitchell, Mirsad Herovic, Naz Erayda, Şebnem Bozoklu, Şerif Sezer ve Tarık Tufan yer alıyor. Uluslararası Jürinin başkanı ise Fridrik Thor Fridriksson. Jüride yer alan diğer isimler şöyle: Anamaria Marinca, Carl Gottlieb, Catherine Hardwicke, Dianne Crittenden, Dominique Derrudere, Nesrin Cavadzade. Ulusal ve Uluslararası Jüri, yarışma seçkisini izledikten sonra sonuçları 6 Aralık akşamı Cam Piramit’te gerçekleştirilecek kapanış töreninde açıklayacak.

Açılış gecesi kırmızı halı geçişi ile başladı

Festivalin açılış töreni kırmızı halı geçişi ile başladı. Burcu Esmersoy’un sunduğu törende, sinemanın önde gelen isimleri bir araya geldi. Açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, festivalin film yarışması ve sinema şenliği olmanın yanı sıra dünya sinema endüstrisinin en önemli platformlarından birisi biri haline gelme yolunda olduğunu ifade etti.

20151129_194923

Festival’in açılış töreninde Yaşam Boyu Onur Ödülünün sahibi olan isimler; Ayşen Gruda, Erden Kıral, Kayhan Yıldızoğlu, Catherine Deneuve, Jeremy Irons ve Vanessa Redgrave oldu. Jeremy Irons teşekkür konuşmasına Türkçe cümlelerle başladı. “Baylar ve bayanlar hepinize iyi akşamlar. Antalya’da olmaktan çok mutluyum” diyen Irons, salondan büyük bir alkış aldı. Catherine Denevue Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü Türk Sineması’nın Sultanı Türkan Şoray’dan aldı. Sahneden el ele inen iki sanatçı salonu adeta büyüledi. Emek Ödülü Sonay Kanat, Yıldırım Önal Anı Ödülü ise Tijen Par’a verildi.

20151129_200157

Açılış Filmi Türkan Şoray’dan

Türkan Şoray’ın, yönetmenliğini yaptığı “Uzaklarda Arama”, 52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin açılış filmiydi. 30 yıl aradan sonra ilk kez yönetmen koltuğuna oturan Türkan Şoray Antalya AKM’ye filmde rol alan oyuncular ve teknik ekibiyle birlikte geldi. Şoray, film gösterimi öncesinde yaptığı konuşma sırasında ekibini tek tek tanıttı. Salondaki kahkaha sesleri filmin başlamasından sonra yerini yerini filmin hüznüne bıraktı. Onur Ünlü’nün senaryosunu yazdığı film, şehir dışındaki küçük bir kasabaya “sürülen” pavyonda çalışan bir kızla kasabanın gençlerinden birisi arasında yaşanan imkansız gibi görünen aşkı konu alıyor. Filmin yapımcısı ve başrol oyuncusu Türkan Şoray’ın kızı Yağmur Ünal.

20151129_212937

İstanbul Üniversitesi ekibi Festival Akademi’de

Festivalde bu yıl bir ilk de yaşanıyor. İstanbul Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi ve öğrencileri, “Festival Akademi” ile festivalde yer alıyor. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof.Dr.Ergün Yolcu’nun başkanlığındaki İstanbul Üniversitesi ekibinde İletişim Fakültesi’nden Yrd.Doç.Dr.Ümit Sarı, Yrd.Doç.Dr. Mesut Aytekin, Yrd.Doç.Dr. Onur Akyol ve öğrenciler Yusuf Tekke, Fatih Çalışkan, Atıl Boğa, Ersin Sel, Hilal İpekçi yer alıyor. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı’ndan ise Program Başkan Vekili Doç.Dr. Özgü Yolcu ve 1. sınıf öğrencisi Betül Günay bulunuyor. Akdeniz Üniversitesi ekibine ise İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Bilal Arık Başkanlık ediyor. Akdeniz Üniversitesi ekibinde Öğr.Gör. Doğacan Aktaş ve öğrenciler Sultan Koca, Necip Canan, Vedat Oyan, Kazım Akgüneş, Mahmut Atılgan yer alıyor.

facebook_1449060261721

Ekip üyeleri, festival boyunca film gösterimlerini takip ederek, aynı zamanda Antalya’ya gelen yönetmen, yapımcı, senarist, görüntü yönetmeni, oyuncu ve diğer profesyonellerle atölye ve söyleşilerle bir araya gelecek. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin enerjisini ve heyecanını geleceğin sinemacılarına aktarmak; festivale gençleri sadece ‘seyirci’ değil ‘üreten’ olarak da dahil etmek, sektörün önde gelen isimleriyle buluşturarak eğitimlerine katkıda bulunmak için başlayan Festival Akademi’nin bu yılki konusu “Eğitime Yeniden Bakış” adını taşıyor. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin sosyal sorumluluk ayağını da temsil eden Festival Akademi; bu yıl konuşma, işitme, zihinsel, fiziksel engelli ya da otistik çocuklara eğitim veren ve onları hayata hazırlayan Antalya Büyükşehir Belediyesi Özel Eğitim Okulu’nu merkezine alıyor.

IMG-20151130-WA0005

Gençlerin vizöründen İstanbul Üniversitesi ile Akdeniz Üniversitesinden akademisyen ve öğrenciler, festival öncesi belirli aralıklarla bir araya gelerek Özel Eğitim Okulunu ziyaret etti, çekimler yaptı, eğitimcilerle ve velilerle sohbet etti. Festival Akademi projesi kapsamında hazırlanan “Uzun İnce Bir Yoldayım” adlı kısa film, 5 Aralık 2015 tarihinde Antalya AKM’de özel bir galada sinema severlerle buluşacak.

03/12/2015